Знаеш ли кога да се откажеш? – част 2

В предишната част на статията те запознахме със случаите в които не трябва да се отказваш от това, което си започнал. След, като вече си наясно, кога трябва да покажеш постоянство и сила на характера, можем да пристъпим към изясняване на следващият вариант – кога можеш да разглеждаш възможността да напуснеш/да се откажеш.

Можеш да мислиш за напускане, когато:

  • Ужасен си от работата си. Всеки ден с отвръщение ходиш там. Ако това е така, защото би предпочел да си на риболов или да пазаруваш, то помисли, кой не би? Това не е причина да напускаш, особено ако имаш сметки за плащане. Но ако неприятното чувство е предизвикано от факта, че не можеш да понасяш хората с които работиш или работата, която се очаква да вършиш, това вече е причина да започнеш да търсиш нещо ново.
  • Не намираш предизвикателство в работата си. Някой хора с радост признават, че работят единствено за заплатата и не се интересуват от развитие или удовлетвореност от работата. Парите са си пари и това ги устройва. Други обаче смятат, че след като трябва да работят могат все пак да се занимават с нещо интересно и удовлетворяващо. Когато тези хора започнат да се чувстват незаинтересовани от работата си, за тях е време да потърсят ново предизвикателство. Когато няма възможност за напредък в организацията или областа на работа, време е за промяна. За да се придвижат нагоре, те трябва първо да се придвижат навън, което означава да напуснат.
  • Изморен си. Здравословното състояние не ти позволява да продължиш да работиш. Когато работата те разболява е време да напуснеш и да преосмислиш възможностите си. Психическото или физическо здраве за по-важни от която и да било позиция. Ако здравето ти е изложено на риск, вероятно времето да се откажеш от работата е дошло. Същото е в сила и за психичното здраве на най-близките ти. Ако семейството ти страда, заради работата ти, може би трябва да помислиш за напускане.
  • Целите не оправдават средствата. Увери се, че резултятите от усилията ти ще окажат положително влияние върху личноста ти и професионалната ти кариера. В противен случай всички твои усилия могат да са на вятъра. Приоритизирай. Избирай това, което ти е нужно.

Освен всичко това, можеш да се откажеш от нещо по-малко. Дори и да не можеш да напуснеш работата си, има аспекти от живота, които можеш да си спестиш. Например да премислиш в какво инвестираш времето си. Ако си ангажиран в съвети, проекти или инициативи, които дори и да протекат успешно, няма да имат конкретен положителен резултат за теб, премисли. Дори и това да ти звучи егоистично, наистина всичко опира до правилното разпределяне на времето и усилията си.

Идентифицирай възможностите да се откажеш от някой от нещата отнемащи времето ти, за да получиш малко спокойствие чрез което да възстановиш силите си. Когато се отказваш, по този начин, ти наистина печелиш.