Знаеш ли кога да се откажеш? – част 1

Да се откажеш може да е полезно понякога, естествено, тове е ако знаеш кога е добре да го направиш. Преобладава нагласата, че не трябва да се отказваме, трябва да бутаме нещата напред, да достигнем светлината в края на тунела. Това е така, защото с всеки отказ има асоциирана вина. Ако се откажем, значи сме слаби, има нещо объркано в нас. Това ни е насаждано с години.

За да прецениш дали трябва да продължиш напред или да се откажеш, сме ти подготвили няколко съвета.

Продължавай напред когато:

  • Можеш да се справиш с проблема. Често можеш да видиш възможности за коригиране на проблема вместо да се отказваш. Помисли дали не е възможно да разговаряш с мениджъра си, да смениш отдела или да се преместиш да работиш по други проекти. Въпреки, че това решение не е кой знае колко полезно, тъй като новата ситуация едва ли ще е много по-различна. Спомни си, че човек винаги мисли, че там където не е, ситуацията е по-добра. Работата в другите фирми е по-лесна и т.н. Така че, преди да побързаш да подадеш оставката си, първо се огледай за възможности за промяна или подобрение на ситуацията там където си, защото познатото зло е по-малкото зло.
  • Си в центъра на събитията. Случва се шефа ти да ти изпрати неприятно съобщение, или колега да те ядоса много. Не се отказвай веднага. Премисли нещата, колкото е необходимо. Ден, седмица. Не вземай прибързано решение под влияние на емоциите, защото вероятността да съжаляваш по-късно е голяма. Много често, да се откажеш в тази ситуация е погрешното решение.
  • Изплашен си, когато нещата не вървят. Опитваш се да направиш нещата както трябва, но усилията ти не дават резултати. Не се отказвай, когато си достигнал до средата. Вместо това се опитай да видиш крайните резултати, които ще получиш. С много работа ще изпиташ своето усърдие. Победите са по-сладки, когато са постигнати с много труд, въпреки че много пъти по време на работата си предпочитал да се откажеш.
  • Не можеш да си позволиш финансово да напуснеш. Не напускай, само за да избягаш. Помисли как ще ти се отрази финансово тази стъпка. Повечето хора не могат да оцелеят без заплата, имайки предвид че периода през който може да ти се наложи да търсиш работа може да се окаже по-голям от очакваното, по-добре е да изчакаш. Финансовите последици могат да те накарат да съжаляваш, ако напуснеш. Преди да си тръгнеш, без да си си осигурил друга оферта, бъди честен със себе си, желаеш ли да се сблъскаш с трудностите да търсиш работа и бъди сигурен, че можеш да покриеш разходите си поне шест месеца напред.

Знаеш ли кога да се откажеш? – част 2