Защо трябва да си говорите по-често с шефа?

Както бях писал по-рано, когато сте недоволни от работата си, трябва да споделите своите проблеми и идеи с вашия пряк шеф. В подкрепа на тази теза, в блога Jobacle.com се появи една много добра статия, в която авторът твърди, че общуването с шефа е важно и полезно не само когато са назрели тежки за решаване проблеми, а и по всяко друго време.

У нас съществува силно дистанциране от властта (висок индекс на властово разстояние по Хофстеде) и отчуждаването между шефа и неговите служители е още по-засилено, отколкото в Щатите. Ето няколко съвета защо по-честото общуване с шефа е полезно за вашата кариера:

1. Колкото повече шефът ви харесва, толкова по-склонен ще бъде да ви помогне.

Ако искате да се издигнете нагоре в кариерата, вие неминуемо ще имате нужда от подкрепата на вашия шеф. Много е важно и той да не вижда във ваше лице конкурент или заплаха за собствената си позиция, а човек, на когото може да се довери. Същото се отнася и за вас. Независимо дали става въпрос за подаване на документи към HR отдела, предложение към по-главните мениджъри, или дори проста молба за отпуск, вие ще имате нужда от подкрепата на вашия пряк началник, затова бъдете приятел с него днес, за да стане живота ви утре по-лесен.

2. Поставете проблемите си ясно и отрано.

Авторът цитира Глава 4 от тайната библия на мениджмънта, в която се казва:

Когато ваш служител дойде при вас с молба за повишение или отпуска, покажете изненада от тяхното желание без значение от колко време работят в организацията. Използвайте някой от следните отговори:

“Нямах представа, че се интересуваш от това.”
“Трябваше да дойдеш при мене по-рано.”
“Задръж сега. В момента имаме по-важни задачи.”
Вашата задача е да комуникирате отрано и по-често, за да избегнете подобни отговори. Трябва да сте наясно със себе си какво искате и да се борите да го постигнете. Част от задълженията ви е да споделите с вашия шеф (включително и в писмен вид) вашите желания и намерения).

3. Елиминирайте притеснението от нередовната комуникация

Колкото по-често правим едно нещо, толкова по-лесно става. Повторението събаря стени с всякаква височина и дебелина. Да поискаш нещо от шефа никога не е лесно. За каквото и да става въпрос – повишение, референция или почивен ден – стомахът ти става на топка преди да почукаш на неговата врата. Нещата винаги са трудни, ако общуваш с шефа си само когато имаш нужда от нещо. Затова колкото по-често общувате с него, толкова по-лесно ще ви бъде да си поискате вашето, а и по този начин по-лесно ще спечелите неговото доверие и уважение. (Виж т. 1)

4. Опознайте врага

Би било чудесно ако сте в много добри отношения с вашия пряк началник, но това не винаги се случва. Все пак, независимо от това дали се обичате или мразите, колкото по-добре познавате характера и поведението на вашия шеф, толкова по-силни са вашите позиции. Най-добрият начин да постигнете това, е чрез активна комуникация. какви са неговите принципи и убеждения? В какво вярва? Богат ли е? Здрав ли е или болен? Колкото повече информация имате за него, толкова по-изгодна е вашата позиция когато дойде време да поставите вашите изисквания.

5. Отворете си пътя нагоре

Вашият шеф има достъп до по-висшите мениджъри и ако искате вашето име да се чува сред тях, вашият шеф е най-удачният проводник. Ако той вярва въ вас, вашите способности и вашите идеи, вероятността да попаднете “в радара” на топ мениджмънта е много по-голяма, а това е ключов елемент в издигането нагоре по корпоративната стълбица.

Заключение: Тези съвети не целят да ви превърнат в подмазвач и гъзолизец, а просто да бъдете човек. Вашият шеф е също човек и като такъв е подвластен на чувства и емоции, точно както и всеки друг, точно както и самият вие. Ако си мислите, че като си спестявате общуването с него и го отбягвате като чумав, му спестявате проблеми – помислете си пак. Проблемите се натрупват във вас и рано или късно ще избухнат като бомба, но тогава пораженията ще бъдат много по-големи. Честото общуване с шефа помага за изпускане на парата и за намиране на решения, от които всички могат да извлекат полза.

Автор: Karierata Vi

by www.bestjobs.bg