Твоята Първа Работа

Скоро след дипломирането, а може би дори и преди това, неизбежно идва моментът за една нова фаза от твоя живот. Ще Ще започнеш първата си “истинска работа”. Като цяло, повечето от това, което си научил в училище и университета няма да те подготви за този момент. Вероятно си бил на бригада или стаж, или някакъв друг вид фирмено обучение. В такъв случай, браво на теб! Ти си 1 стъпка по-напред от останалите. Обаче, има огромна разлика между работата ти, докато учиш и тази на служителя. Със сигурност от теб ще се очаква много повече. Ето няколко правила, които ще ти помогнат да се аклиматизираш към света на работещите:

Правило #1: Слушай и Наблюдавай
Слушай и наблюдавай, преди да предлагаш каквито и да било промени! Новаторството е хубаво нещо, но е важно да се съобразяваш с вече изградените правила на работното място. Ако отивате на място, където вече си има определен ред за вършене на нещата, новодошлият, който обяснява за “по-добри” начини, обикновено се сблъсква с негативни реакции. Защо? Първо, ти не знаеш защо те правят нещо по точно този начин. Второ, не си спечелил доверието на колегите си все още. И последно, хората, по природа, се стрсхуват от промените.
Слушането и наблюдаването ще ти помогне много. Ще опознаеш средата, от която си вече част. Ще научиш много за хората, с които работиш. Ти си новият служител и можеш да се поучиш от колективния опит.

Правило #2: Бъди нащрек за Сплетника на офиса
Всеки офис си има един. Той е този, който ще дойде при теб още първия ден и ще ти каже: “Шефът винаги е мил с новите служители. Почакай да го видиш, ако се позадържиш”. Той е този, който забърква проблеми и после се преструва, че няма нищо общо. Слушайте какво ви говори този човек, но никога не коментирайте. Може да има истина в това, което той или тя казва, но може и да е силно преувеличено. Не забравяй, че този, който говори зад гърба на другите, скоро ще заговори и зад твоя гръб.

Правило #3: Бъди внимателен
Спазвай етикет. Хората може да не те запомнят с вежливостта ти, но със сигурност ще се впечатлят от грубото ти отношение.
Малко или много, с това правило е свързано и друго – спести си нетактичните и вулгарни шеги и историите за твоите приятели. Няма място за тях в офиса, особено когато не познаваш добре обстановката и средата. Не познаваш достатъчно добре характера на колегите си, за да предвидиш реакции ще предизвикат тези шеги и истории. Не използвай служебния e-mail, за да изпращаш шеги и забавни неща на приятелите си, тъй като лесно може да попаднат на грешното място.

Правило #4: Следи слуховете и клюките, но не допринасяй за тях
Слуховете трябва да се приемат като неофициалният офис инфобюлетин. Важно е да внимаваш какво се говори. Можеш да придобиеш вътрешен поглед върху динамиката на офиса, характерите на колегите, и да видиш с кого трябва да избягваш да контактуваш в определени дни.
По-важното е да не допринасяш за раждането и разгласяването на слухове и клюки. Това е задължително, особено когато си нов/а. Не искаш да започнеш кариерата си, създавайки си репутация на клюкар. И не забравяй, че светът е много малък. Репутацията ти може да те следва години наред.