Трябва ли да включиш шефа в списъка с подаръци за празниците?

Мислил ли си да включиш шефа към хората на които ще подариш подаръци тази година?

Специалистите съветват да помислиш внимателно преди да предприемеш такава стъпка. Ако ще подаряваш нещо на шефа първо помисли каква е ползата за теб от такова действие. Приготвили сме ти един списък с неща които да имаш предвид преди да започнеш да мислиш за подаръка.

Проучи въпроса
Да купуваш подарък на шефа е същото като всеки друг работен проект. Разучи каква е практиката на подаряване подаръци в офиса.

  • Подаряват ли се подаръци на шефа?
  • Ако да, какви са?
  • Дали подаряването някога е имало последствия за някой от колегите ти и ако да, какви?

Не поставяй шефа в неудобно положение
След като си наясно с традицията помисли за начина по който искаш да поднесеш подаръка си. Ако наскоро си искал услуга, по-добре се откажи от идеята за подаръка, защото съществува риск да бъде приет като желание от твоя страна да извлечеш ползи от действието си. Не карай шефа си да се чувства неудобно.

Бъди искрен
Най-добрата причина да подариш подарък на шефа е за да му благодариш за отношението му през годината. За това, че се е доверявал на преценката ти, че ти е давал съвети за кариерата ти.

Не го прави твърде лично
Най-неподходящите подаръци за шефове са скъпите или лични такива. Основно правило според експертите по бизнес етикет е да не се подарява нещо, което да се докосва до тялото. Така че ако си мислил за облекло или парфюми, забрави тези идеи. Дори цвете може да бъде възприето като прекалено лично и да накара колегите ти да шушукат.

Намали разходите
Най-добрия начин да поднесеш на шефа подарък е да се вземе нещо от целия екип. Така ако всеки даде по някаква сума може да подарите на шефа ваучер за любимия му ресторант или да му вземете нещо по-скъпо. По този начин никой няма да бъде обвинен в подмазвачество, а всички ще споделят празничното настроение.

Ако този вариант не те устройва, помисли за нещо евтино и интересно: домашно приготвено сладко, вино собствено производство, сладки приготвени от теб са все начини да покажеш коледно настроение без да прекрачваш границата.

Не третирай шефа като роднина
Това, че си подариш на шефа подарък съвсем не означава, че той също ти дължи такъв. Също недей се чувства задължен ако шефа ти подари нещо. Да бързаш да отвърнеш поднасяйки подарък на този, който ти е подарил вече нещо може да изглежда като принуда да отвърнеш на жеста.

Всичко което тряба да направиш, когато получаваш подарък е да изкажеш благодарност.