Top 10 на грешките по време на интервю за работа

Как да избегнеш подводните камъни, които могат да спънат шансовете ти за назначаване

Най-добрият начин да избегнеш най-честите и опасни грешки по време на интервю за работа е да мислиш няколко хода напред и да решиш да не ги правиш. Ето списък с тези кратки, но неприятни гафове, които със сигурнoст са top 10!

1. Лъжеш

Въпреки че е изкушаващо – не работи. На всяка цена искаш да замажеш неприятните неща. Но лекото послъгване НИКОГА не се отплаща.

Марк Твен е казал: “Ако казваш истината, никога не ти се налага да помниш нищо.” Помисли върху това. По-късно все пак ще те хванат.

2. Критикуваш сегашната си компания или шефа си

Отегчен си от сегашната си работа и би направил всичко, за да напуснеш, защото се държат лошо с теб? Интервюто за работа НЕ Е мястото, където да търсиш отмъщение.

Интервюиращият ще слуша отговорите ти и ще се чуди какво ли ще е да работи с теб.

Запитай се: харесва ли ти да работиш с хора, които непрекъснато критикуват останалите? Не е ли малко натоварващо? Проблемът е, че интервюиращият си вади кардинални изводи от твоите отговори.

Така че коментарът, който пускаш за шефа или работодателя си, може да се приеме за “стандартния” ти начин за мислене. Така ти се излагаш, а не работодателят ти.

3. Държиш се грубо

Ако случайно усетиш, че се държиш грубо, извини се спокойно и искрено. След това забрави и продължи нататък с интервюто. Ако постоянно мислиш за това, определено ще се отрази на представянето ти.

Какво означава “грубо”? Е, зависи от публиката ти. Първо правило е да избягваш да пускаш шегички на потенциално чувствителни теми и да се пазиш да не се държиш твърде “приятелски” с интервюиращите: учтиво и дружелюбно е достатъчно. Все пак не си на кръчма с тях. Остани професионалист.

Запомни, че всеки от работещите там, може да окаже влияние при избора на човек, когото да наемат. Ако проклинаш секретарката или се държиш високомерно с младшия персонал, може да се простиш с назначаването.

4. Оплакваш се

Добре, пътуването ти с тролея може да е било истински кошмар, може да си мислил, че маршрутката никога няма да дойде, или пък опашките по задръстванията са били безкрайни. Повярвай – интервюиращият не иска да знае това!

Мрънкането, дори и на шега, не е препоръчителен начин да резчупиш леда. Може да е напълно безобидно, но може да накара интервюиращия просто да изключи. Не позволявай оплакването да даде тон на интервюто ти!

5. Говориш за хора, с които не се разбираш добре в работата си

Напоследък е обичайно да те питат как се справяш с конфликтите. Компаниите осъзнават значението на междуличностните отношения в работната среда.

Така че, ако те попитат за трудни хора или ситуации, постарай се да се въздържаш от личностни нападки и от това да обвиняваш другите за проблемите, защото няма да ти е изобщо от полза!

Ако случайно “нарушиш” това правило, извини се и обясни какво “всъщност” си имал предвид.

6. Неподготвен си

Препрочети актуалната си автобиография и обявата за работа точно преди интервюто. Ще се изненадаш да научиш колко много хора не помнят какво са написали в CV-то си. А ако си спомняш какви качества се изискват в обявата, лесно можеш да ги демонстрираш.

Увери се, че носиш със себе си всичко, за което са те помолили. Добре е да си носиш тефтер и химикал, но се увери, че са прилежни. Не е проблем да си носиш и бележки, особено ако искаш да зададеш въпроси. Това показва, че се отнасяш сериозно към кандидатурата си за работа. Зле подготвените кандидати рядко биват назначавани.

7. Прекалено нервен или прекалено самоуверен си

Ако си прекалено нервен, ще си помислят, че не си достатъчно уверен, за да вършиш тази работа. Ако пък си прекалено самоуверен, ще ги накараш да мислят, че няма да се впишеш в екипа.

Ако “сценичната треска” ти е проблем, си струва да се посъветваш със специалист.

8. Правиш лошо първо впечатление

За съжаление, колкото и да се старае интервюиращия, много “не-искам-да-го-наема” решения се взимат още в първите минути на срещата. Ако направиш солно първо впечатление, интервюиращият ще е по-склонен да преразгледа “несъвършенствата” в отговорите ти.

Увери се, че знаеш какво да облечеш.

9. Не си проучил компанията

Основно правило е, че колкото по-известна е компанията, толкова по-вероятно е да очакват от теб “да си напишеш домашното”. Проучването на компанията показва, че си със сериозни намерения относно позицията.

Ето един пример от истинско итервю за голяма хранителна верига:

Кандидатът: „Здравейте, г-н Интервюиращ. Да, с удоволствие бих работил за вашата компания. Мисля, че брандът Ви е невероятен и наистина смятам, че мога да допринеса за развитието на маркетинговата Ви стратегия.“

Интервюиращият: „А какво мислите за настоящия ни мърчандайзинг, сравнен с този на конкуренцията?“

Кандидатът: „O… Ъъъ…. Ами, не съм имал време да погледна това, наистина.“

Изгледите да го назначат? Нищожни.

10. Изтърсваш нещо не на място без да забележиш

Това може да е най-стряскащата от всички глупави грешки по време на интервюто за работа. Да, знаем, че не си възнамерявал да го правиш. Но намеренията ти наистина нямат значение в случая. От значение е само това, как ще реагира човекът отсреща.

И така, какво можеш да направиш?

Подготви се да кажеш “Съжалявам, нямах това предвид!” Това изисква от теб да следиш внимателно интервюиращия, а не да мислиш само за собствените си мисли и чувства. След като вече си се извинил, остави всичко така, поеми си дълбоко дъх, за да се успокоиш и продължи нататък с интервюто.