Ще я бъде ли работата ти?

Бъзра проверка на кариерата ти по време на рецесия
Когато икономиката изпада в криза е нормално да се чувстваш притеснен за работата си. Колко от тези притеснения обаче са свързани конкретно с професията ти и компанията в която работиш? Въпреки, че нивото на безработица се уваличава и финансовия пазар не е в добра позиция, не всяка компания планира свиване на дейността си или върви към фалит.

Вместо да се тревожиш за възможните черни сценарии, най-добре си представи ясно къде искаш да бъдеш ти и фирмата в която работиш. Предлагаме ти няколко признака за бърза справка дали твоята компания и ти ще оцелеете по време на рецесия.

Провери компанията и отдела
Да те караме да изучаваш компанията си може да ти изглежда като работа в извън работно време, но това упражнение може да се окаже по-полезно отколкото си очаквал. Работиш много, но колко време и усилия отделяш за да погледнеш на компанията с очите на независим наблюдател? Задаваш ли си въпроси за бъдещата насока, конкуренцията или потребителите?

  • Проучи компанията си. Повечето от нас вземат платежоспособността на компанията си за даденост. Не можеш да си позволиш това по време на рецесия. Отдели час, всяка седмица за да проверяваш как стоят нещата. Ако работиш в публична компания, провери как се котират акциите и. Обади се на брокер и попитай за компанията си и бъдещите и перспективи. Или можеш да провериш онлайн за информация по този въпрос. Ако пък компанията в която работиш не е публична, свържи се с някой от контрагентите и провери дали им се плаща навреме.
  • Дали отделите работят усърдно. Дори големите компании имат части от организацията, които не са в крак. Увери се че не се намираш в западащият отдел или нещо подобно. Оглеждай се за възможности да се запознаеш с хора от най-силните отдели, при изпълняване на задълженията си или през свободното си време.
  • Наблюдавай за промени в ситуацията. В спорта повратните точки променят цялостната насока на играта. В работата те могат да бъдат нов голям конкурент, ново законодателство, което засяга директно работата, изкупуване на конкурент от по-големи играчи на пазара. Когато се подготвяш за рецесията следи новините в мрежата, в индустрията си на работа и говори с колеги, които са наясно с нещата.

Провери местоположението
В продажбите мантрата е “местоположение, местоположение, местоположение”. Тази мантра важи с пълна сила за кариерата ти в момент на криза. Винаги има области, които са по-малко засегнати от други по време на криза. Затова трябва да внимаваш, кои са тези области и дали няма да са по-подходящи за твоята кариера.

  • Изучи местоположенията на бизнеса. Чети колонките на различни регионални вестници, но не пропускай и националната преса. Виж дали можеш да се сприятелиш с някой от продажбите, който да ти дава информация дали в други части на страната продажбите са по-добри отколкото в региона където се намираш.
  • Проверявай стандарта на живот. Можеш да накараш местоположението да работи за теб, като намериш региони в страната, където живота не е толкова скъп.
  • Работи отдалечено. Работи за компания оперираща в голям град, а живей в място където цената на живота не е толкова висока. Много хора работят на хиляди километри от централния офис на компанията. Още повече компании разбират че е по-евтино персонала им да работи от дома си. Така спестяват разходи от наем на офиси, бюра и други. Информирай се за възможностите.

Провери жизнеността на кариерата си
Харесваш ли, обичаш ли или мразиш работата си? Ако отговорът е “мразя” и се надяваш да се измъкнеш от тази ситуация, бъди проактивен. Не чакай фирмата да вземе решението вместо теб. Не спирай да работиш за да постигнеш целите в кариерата си, независимо от рецесията. Тези цели са също толкова важни, колкото са били и преди икономическата ситуация да се влоши.

  • Бъди позитивно настроен. Следващият път, когато си на някое парти, обърни внимание какво казваш, когато някой те пита за работата ти. Вълнуваш ли се когато говориш за нея или говориш така, като за вече изгубена кауза? Друг начин да разбереш какво всъщност мислиш за работата си е да си направиш списък с нещата, които харасваш и които не харесваш в работата си. Ако нещата, които те дразнят са повече, отговорът е ясен – време е да започнеш да търсиш нови възможности.
  • Говори с хората за тяхната работа, особено с тези, чиито професии са ти интересни. Целта е да получиш информация какво е да работиш това, което те интересува. Интересувай се какво им харесва, какво не и дали има и други хора с които бихте могли да говорите за да получите по-пълна представа за професията.
  • Учи. Някой компании предоставят програми за обучение, участие в конференции и т.н. Но всички са толкова заети, че не им обръщат внимание. Подготвяйки се за рецесията е важно да започнеш да увиличаваш уменията си. Опитай се редовно да опресняваш знанията си за сферата на дейност в която работиш. Ако фирмата в която работиш не предоставя възможности за обучение, потърси си възможности за курсове провеждани онлайн, които биха ти дали повече възможности в бъдеще.