Първият работен ден

Ето го и първият ти работен ден на ново място или изобщо в живота ти! Времето на почивка между смяната на работни места или безгрижие лети бързо, нали? Сложи си дрехите, с които знаеш, че изглеждаш ослепително. Ако се чувстваш уверен, изглеждаш уверен за другите. Независимо дали ще шофираш до работното място или ще ползваш градски транспорт, увери се, че тръгваш достатъчно рано. Приеми го като интервю за работа и помни, че първите впечатления са най-важни. Закуси преди да тръгнеш – свежият дъх и чистите зъби са задължителни.

Денят ти започва, когато излезеш от дома си. Никога не знаеш къде и кога ще се натъкнеш на колеги или на шефа. Затова внимавай на кого правиш неприлични жестове с ръка или бибиткаш изнервено, за да не се окаже, че това е шефа ти, колега или клиент.

Вече си на работното място. Сега си поеми дълбоко въздух и влез с усмивка на лицето. Дръж главата си високо изправена и осъществи контакт с очи със всички. Бъди любезен и приятелски настроен към всеки, който срещнеш, без значение дали е чистачката, охраната, колега или новият ти шеф. Представи се на хората, които срещнеш и помни, че няма нищо лошо да задаваш въпроси. Хората, по принцип, обичат да помагат и това ги кара да се чувстват добре. Ако откажеш предложенията за помощ, за да изглеждаш по-компетентен/а пред шефа си, единственото, което ще постигнеш е, че накрая всички ще те вземат за сноб или всезнайко.

Хубаво е да се придържаш към някои от научените неща в университета или предишната си работа и да ги прилагаш, но помни, че тук нещата се правят по различен начин. Първите седмици или дори месеци на ново място не е времето да променяш работните привички и системата на работа. Никога не се позовавай на думите: “Ние сме учили, че не се прави така, както вие го правите!” или “На старата ми работа не го правехме така”. Колегите ти само ще си помислят: “ Ами тогава да си си останал в университета или на предишното работно място!”