Организирайте се

Краят на годината наближава и е време да направим равносметка какво сме постигнали не само в личен, но и в делови план.

Доволни ли сме от работата и успехите си? Какво искаме да променим и да усъвършенстваме?

Изследователите са категорични, че един от ключовите фактори, които са необходими за просперитет в кариерата, е добрата организация и планирането на събитията около нас. Вероятно ви се е случвало да отидете на работа, да имате цял работен ден пред себе си и поради куп спънки, накрая да не успеете да свършите и половината предвидена работа. Това ви изнервя и решавате, че от утре сте вече нов човек. Само че, ако нямате план, трудно ще се справите с реорганизацията.

Kои са най-честите „вредители“, които ни разсейват и спъват организацията на работното място?Телефонните разговори. Обяснете на близките си, че нямате време да разговаряте през половин час по телефона и да разнищвате личните си дела. Освен че хабите ценни минути, мисълта ви отлита и не може да се концентрирате, докато не стане напечено.Обяд, който продължава повече от 20-30 минути . Ако се заплеснете в сладки разговори и вкусна храна, след това много трудно ще може да се върнете към работния процес. Разговорите извън тематиката ще ви разсеят, а обилната храна ще ви направи сънливи и разконцентрирани. Затова хапнете лека храна и не се бавете повече от половин час.Шумна работна среда. Ако около вас непрекъснато минават хора или някоя колежка не спира да ви занимава с делата си, не си мълчете, а обяснете, че нямате време за всичко и бързате да свършите възможно най-много работа.Липсата на последователност на действията. Започвате едно, после друго, сещате се, че сте забравили трето и така накрая вместо няколко готови, имате куп недовършени неща.Разхвърленото работно място. Може да сте от хората, които обичат хаоса, но в повечето случаи, той не е приятел на напредването в кариерата. Подреждайте документацията си и не се затрупвайте от папки, листи и ненужни вещи. В противен случай ще си губите много повече време, когато ви потрябва нещо спешно и не можете да го откриете.Поставянето на нереални цели. Когато си правите план какво трябва да свършите, си поставяйте реални цели, които физически да може да реализирате в определения срок. Мислете практично и логично, за да не останете разочаровани от себе си, когато ви останат куп несвършени задачи.

Как да се организираме?
Като начало премахнете почти всички от горните „дразнители“ и си поставете цели, които са от огромно значение за вас.

Много важно е да подреждате приоритетите в живота си. Не само служебните, но и личните. Когато го направите (най-добре черно на бяло, на лист хартия), няма да се чудите сега какво по-напред да свършите и за кое да отделите време. Важно е също да започвате деня си с най-належащите неща, за да успеете да ги свършите навреме, преди да ви затрупат с други второстепенни задачи или да се уморите. В края на деня човек е с намалена концентрация и трудно може да се справи с ангажиментите, които изискват остър ум.

Kупете си красив, голям бележник, в който да запишете задачите, които ви предстоят. Началото на годината е перфектен момент за това. Отбележете целите, които искате да постигнете през годината, а след това най-важните неща, които трябва да свършите и са ви предварително известни. Правете си план за всеки месец. В началото на седмицата – за цялата седмица, а в началото на деня (или в края на предния) подготвяйте график на дневните си задачи. Не можете да си представите колко благотворно ще се отрази това върху работата ви. Ако целите за годината са разпределени в задачите за месеца, тези за месеца в отделни графици за всяка седмица, а те – разделени по дни, значи вие ще сте изпълнили успешно работата си.

Правилното организиране на времето и приличната последователност, която следвате в изпълнението на ангажиментите си, ще ви помогнат възможно най-бързо да започнете да жънете плодовете на професионалното развитие.

Сега бързо да се организираме и да се заемем със задачите, които ни чакат! Успехът няма да закъснее, щом сме си го заслужили! Деси Великова

Автор: Karierata Vi

by www.bestjobs.bg