Грешките на интервю за работа – Част II

Продължение от Грешките на интервю за работа

5. Не се обличай неподходящо.
Независимо дали ти харесва или не, интервюто за работа не е мястото, където да изразяваш своята индивидуалност. Винаги помни, че целта ти е да спечелиш работно място, а не да направиш моден фурор. Следователно не трябвад а се обличаш така, че да отклониш вниманието от уменията и квалификацията си. В графата с неподходящ външен вид влизат и нестандартният цвят на косата, прекалено много бижута и всички дрехи, подходящи за дискотека. Преди интервюто е добре да се свържеш с Отдел човешки ресурси на компанията и да се осведомиш за дрес кода. Направи всичко по силите си, за да изглеждаш прилично. Ако имаш и най-малкото съмнение, по-добре не прекалявай.

6. Не бъди неблагонадежден.
Никога, ама никога не лъжи по време на интервю. Лъжите имат странния навик да те настигат и да се обръщат срещу теб. Ако по време на интервюто те хванат, че лъжеш, сериозно си орязваш шансовете за назначение. В края на краищата ти би ли наел някой, на когото не може да се вярва? Ако работодателят ти открие, че си излъгал след като вече си назначен, ще има пълното право да те освободи от длъжност. Дори и да не те уволнят, пак ще си затънал до уши, защото ще си се сринал в очите на шефа си. Първо правило е винаги да казваш истината по време на интервю.

7. Не бъди скромен.
Когато си търсиш подходяща работа, остави скромносста настрани. Не се страхувай убедително да опишеш уменията и постиженията си. Все пак кой друг ако не ти ще те похвали пред бъдещия ти работодател? Не разчитай на автобиографията си да свърши цялата работа, тя е само един инструмент, който да ти помогне да стигнеш до интервюто. Веднъж прекрачиш ли прага, зависи само от теб да убедиш интервюиращия, че ти си правилният човек за тази работа. Притесняваш ли се дали изглеждаш достатъчно уверен? Упражнявай се пред някой приятел или член на семейството и ги помоли да ти дадат обективна обратна връзка.

8. Не забравяй да благодариш.
След като интервюто приключи, отдели малко време да анализираш впечатленията си, за какво сте говорили, кои са били интересните въпроси, възникнали по време на разговора. Идеалното място да направош това е на път за вкъщи, докато все още помниш ясно какво се е случило. Използвай тази информация, за да съчиниш добре обмислено писмо, с което да благодариш на интервюиращия. Изпрати го не по-късно от деня след интервюто. Помни – точността показва заинересованост.

Заключение
Избягването на тези осем прости грешки може да увеличи значително шансовете ти за успешно интервю, което да те доведе до работата на мечтите ти.