Грешките на интервю за работа

В тази статия са събрани осем прости, но критични грешки по време на интервю за работа, които кандидатите със сигурност НЕ трябва да правят!

1. Не закъснявай.
Няма по-сигурен начин да паднеш в очите на бъдещия си работодател от това да закъснееш за интервюто. Първото впечатление остава за дълго. А за съжаление закъснението направо крещи `На мен не може да се разчита` или `Времето ти въобще не е ценно за мен`. Това ли искаш да си помисли евентуалният ти работодател преди дори да си имал възможост да си обелиш и една дума? Нека твоя главна цел да стане пристигането ти по-рано от уречения час за всяко интервю. Така лошото време, трафикът и телефонните обаждания в последната минута няма да имат възможност да провалят появата ти. И ако съвсем случайно ти мине черна котка път и вземат че те отвлекат извънземни, първо се извини, предложи да обясниш набързо и продължи нататък. (В идеалния случай веднага щом си забелязал вече ще си се обадил от мобилния си, за да предупредиш, че ще закъснееш.)

2. Не изглеждай незаинтересован.
Без значение какви са обстоятелствата, никога не показвай безразличие по време на интервюто. Ако 10 минути след началото на срещата си сигурен, че за нищо на света няма да приемеш тази работа, продължи да обръщаш внимание и прояви внимание към разговора. Помни, че интервюиращия не живее във вакуум. Той или тя има приятели, роднини, познати, които могат да повлияят на бъдещи възможности за работа. Ако се държиш зле по време на срещата, интервюиращият ще го запомни и ще разкаже за непрофесионалното ти отношение на другите. Ти не си ли споделял кофти преживявания от интервюта с приятелите си? Е, интервюиращият сигурно не е по-различен.

3. Не бъди неподготвен.
Да си подготвен със сигурност носи ползи. Интервюиращите очакват да знаеш нещо за компанията и за позицията, за която кандидатстваш. Тази информация те представя като мотивиран и наистина заинересован. Така че си напиши домашното! Интернет, специализирани печатни издания, хора, които работят в тази сфера на дейност – всички тези са чудесни източници на информация. Друг аспект на подготовката е да проучиш какви въпроси могат да ти зададат. В интернет има безброй статии, а и в книжарниците има книги с примерни въпроси и отговори за интервю. Бъди сигурен, че си преровил всички достъпни за теб изтоници. И накрая, не забравяй да носиш със себе си допълнителни копия от автобиографията и препоръките си, в случай че бъдеш помолен за тях.

4. Не забравяй обноските.
Без значение колко старомодно ти се струва да използваш думи като `моля`, `господине`, `госпожо` и `благодаря`, не ги изтривай от речника си. Тези прости думички могат да свършат чудеса, когато искаш да направиш добро впечатление. Винаги говори с уважение. Не прекъсвай интервюиращия ненужно. Поддържай зрителен контакт и се изразявай добре. Остави жаргона, кривенето и дъвкането на дъвка вкъщи. Добрите маниери показват уважение към себе си и към хората около теб. Никога не подценявай тяхната важност. Следва продължение…Грешките на интервю за работа – Част II