Подготовката за интервю за работа винаги е много напрегната. Трябва да проучите фирмата в която кандидатствате, да подготвите необходимите документи, да преговорите отговорите си на основните въпроси, да се успокоите от радостта, че са Ви избрали от мнозина кандидати за работа и хиляди други неща. В тази трескава подготовка, когато обръщате повече внимание на основните неща, свързани със събеседването, дребните детайли често се изпускат. А както се знае, понякога точно те могат да повлияят върху избора на кандидат за конкретното работно място.

Подгответе дрехите си предварително. Сигурно не искате един-два часа преди интервюто да разберете, че „официалният” Ви костюм няма копчета, полата или панталона не се закопчава, а не скъсаните чорапогащници и чорапи можете да си набавите само ако отскочите до кварталния магазин? По-лошият вариант е, когато изведнъж разбирате, че изобщо нямате подходяща дреха. За да не изпадате в положението на човек, който е принуден да облече каквото намери и да се прости с възможността на интервюто добре да го посрещнат по дрехите, отделете малко време един-два дни преди интервюто, за да подготвите гардероба си. Не разглеждайте дрехите си само на закачалка. Облечете се напълно и проверете, дали Ви е удобно да сядате, да вдигате ръката и т.н. Не е за препоръчване да се облечете с чисто нови дрехи и най-вече, обувки. Новите обувки могат да крият в себе си наистина неподозирани изненади. Не забравяйте да си изчистите обувките. Не подозирате колко хора забравят да го направят.

Подредете пакет с документи Сложете си в една папка допълнителни копия от документите, които вече сте изпратили във фирмата в която кандидатствате. Вземете със себе си и копия на дипломите си, както и други изисквани документи. Подредете всичко много внимателно, за да не Ви се налага да ровите в купчина документи, когато Ви се наложи да извадите нещо от папката си. Подгответе една (работеща) химикалка, която да имате под ръка по време на интервюто.

Не забравяйте да хапнете нещо Не е добре да ходите на интервю за работа на гладен стомах. В същото време в никакъв случай не го правете след обилен обяд или закуска. Изберете нещо леко за хапване един-два часа преди интервюто. Избягвайте суровите плодове (за да не Ви къркори стомаха), мазните храни (за да не Ви се приспи и да имате отпуснат вид) и всякаква храна, която подозирате, че няма да Ви се отрази добре. Удачно е да хапнете някаква храна, съдържаща въглехидрати: зърнени храни, филийка с кашкавал, бисквити или нещо подобно.

Пак ще говорим за умрелите лебеди Не всеки човек знае, как наистина те (умрелите лебеди) миришат, но всеки от нас е сигурен, че не би искал да предизвиква подобни асоциации по време на интервю за работа. Не е достатъчно само да вземете един душ преди да тръгнете на събеседването. Изчистете си зъбите, сложете малко дезодорант и погрижете се да имате хартиени кърпички в джоба си. Внимавайте храната, която сте яли този или предишния ден, да няма остра миризма. За съжаление, дори Тик-так няма да я маскира достатъчно добре. Ако Ви се налага да хапвате преди самото интервю, имайте под ръка минерална вода, за да изплакнете добре устата си.

Бъдете сигурни, че знаете къде точно отивате на интервю Не е достатъчно само да отделите време за път до мястото на Вашето събеседване, трябва да бъдете сигурни, че знаете къде точно отивате. Предварително погледнете на картата на града, дали мястото на интервюто се намира точно там, където мислите. Например, има голяма разлика, офисът на фирмата да се намира в началото на някаква улица или в края. Ако пътувате с кола, трябва да знаете къде ще я паркирате и да планирате допълнително време за паркирането. Ориентацията вътре в самата сграда също може да Ви отнеме време. Не идвайте в последния момент, за да не откриете, че, например, трябва да се качите на 10-я етаж пеша, а това може да Ви отнеме допълнително 10 минути. Дребни, но важни детайли: преди да тръгнете на интервю за работа, проверете дали имате със себе си достатъчно пари, ако се наложи да се предвижите до офиса на фирмата с такси (например, ако автобусът се счупи). Запишете си на едно листче адреса на фирмата и телефон на служителя, на който бихте могли да се обадите да предупредите, ако закъснявате (по много уважителна причина).

Подгответе се за фирменото разузнаване Разбира се, ако не сте извънредно търсен-тесен-много рядък специалист, фирменото разузнаване няма да се занимава с Вас персонално. Но, трябва да сте готови към по-специалното внимание от страна на служителите на фирмата, в която кандидатствате за работа. Какво точно имаме предвид? Интервюто Ви за работа не започва в стаята с представителите на потенциалния работодател. То започва още на автобусната спирка или паркинга пред сградата на фирмата. Никога не се знае, дали човекът когото сте подбутнали с рамото си ще се окаже един от интервюерите Ви или госпожата, на която сте взели мястото за паркиране не е любимата секретарка на шефа. Затова, бъдете внимателни и любезни към всеки човек, когото срещате по пътя за интервюто. Дори да кандидатствате за мястото на заместника на най-големия началник, не подминавайте с любезността си и най-незначителната секретарка. Внимавайте, да не правите неприемливи жестове, да се чешите и да се прозявате, докато чакате да Ви поканят на интервюто. При цялата си любезност, не прекалявайте. Никой работодател не търси служител, който непрекъснато се хили, не иска да се качи в асансьора докато не минат всички чакащи (петнадесет) души и се бави при секретарките да им прави комплименти. Просто бъдете любезни.

Носните кърпички могат да Ви спасят репутацията Не забравяйте да носите едно пакетче носни кърпички в чантата или джоба си. Те могат да Ви спасят в най-неприятните ситуации. Например, когато ръцете Ви са потни или сте ги изцапали в градския транспорт. Жените, ползващи козметика, знаят, че носната кърпичка може да спаси и най-размазаният грим. А да знаете какви чудеса правят носните кърпички с изцапаните обувки!

Специален случай женски работи Няма нужда да казваме на жените, какво точно те трябва винаги да имат под ръка (резервен чорапогащник, санитарни материали, пиличка за нокти и т.н.). Само напомняме, че този боен комплект трябва да бъде комплектуван и подготвен предварително, за да не Ви се налага в последния момент да търсите здрав чорапогащник или да се чудите какво ще правите, ако някой маникюриран нокът ще Ви се счупи по пътя за интервюто.

И последен дребен детайл Изключете мобилният си телефон малко преди да започне Вашето интервю. Успех!

Източник на статията: karierist.com,2008-07-18