Кои са 5-те най-често допускани грешки при интервю за работа

1. Не сте подготвени за трудните въпроси.

Като всеки търсещ работа, вероятно и вие имате набор от трудни въпроси, които се надявате да не ви бъдат зададени. Най-добрата стратегия е да си подготвите отговори на всички тези въпроси предватително.

2. Невъзможност да уцелите стила на комуникация.

Създаването на добро първо впечатление е много по-лесно, ако комуникирате добре с интервюиращия.
Най-добрият начин е да копирате неговия/нейния стил. Позволявайки на интервюиращия сам да определи тона на разговора ще го успокои и разговора ще тече по-гладко и естествено. Например:Ако интервюиращият е строго бизнес настроен, не се опитвайте да разаведрите обстановката с шега или виц. Бъдете кратък и ясен.

3. Говорите твърде много.

Прекаленото говорене има няколко форми:
*Трябва ви много време да отговорите на директен въпрос. Впечатлението: Кандидатът не може да говори по същество.
*Нервно говорене. Впечатлението: Кандидатът крие нещо или направо лъже. За да избегнете това практикувайте отговаряне на въпроси директно. Използвайте ролеви игри при подготовката за интервю.

4. Изказване на отрицателно мнение за сегашни или минали работодатели или мениджъри.

Дори и шефа ви да е Атила Хунът, избягвайте да споделяте отрицателните си емоции спрямо даден човек или работна ситуация. Независимо, че оплакванията ви може да са основателни, те ще бъдат сметнати за неуважение спрямо шефа ви. Ако ви се наложи да говорите за бивши работодатели бъдете подготвени с положителна нагласа.

5. Даване на твърде много информация относно заплащането.

Често се случва кандидатите да отслабват шанса си за по-високо заплащане като говорят твърде свободно за сегашните си доходи. Независимо от официалното заплащане на дадената позиция, текущите ви доходи имат огромен ефект върху крайната оферта на работодателя.