Четири основни грешки при писане на резюме

Някой хора достигат бързо до интервюта за работа, докато други се мъчат продължително време да спечелят интереса на потенциалните работодатели. Причината за това не е в опита или квалификацията, а в качеството на резюмето. Не веднъж вече сме посочвали, какво трябва и не трябва да съдържа то. Ще повторим още веднъж, за да напомним, кои са важните неща и кои са грешките, които трябва да избягваш.

Когато мениджърите получат стотици резюмета, те ги преглеждат набързо за да установят кои кандидати трябва да се извикат за среща на живо. Ако твоето резюме не привлича вниманието на работодателите, може да не си сред късметлиите.

За да избегнеш документите ти да попаднат в купчината отхвърлени, в никой случай НЕ прави следните грешки.

1.Използване на едни и същи документи всеки път
Няма две еднакви фирми. Всяка си има своите изисквания, така че резюме, което не е написано за конкретния случай, няма да бъде забелязано. Не изпращай един и същ документ по няколко пъти, отдели време за да подчертаеш уменията си, опита, подходящ за конкретната позиция към която си се насочил. Това е първата стъпка към успеха.

Съвет: Пригоди съдържанието си според всяка конкретна ситуация. Когато е възможно, вмъкни думи използвани в обявата за работа. Помни, колкото по-близко е съдържанието на резюмето до изискванията на работодателя, толкова по-голям е и шанса ти да си осигуриш интервю.2.Многословни изречения
Защо да използваш кратко и ясно форматиране, когато можеш да кажеш всичко в няколко цветущи изречения? Дори и да смяташ, че професионалната ти биография е много интересна, ограничи се в кратки и ясни добре формулирани изречения. Никой няма времето да чете дълги и заплетени неща.

Съвет: Най-ефективните резюмета са чисти, стегнати и написани на обикновен език. Извадете високопарните фрази и се съсредоточете върху най-важното.3.Небрежено направени документи
Мениджърите занимаващи се с подбор нямат време да се занимават с хора, изпращащи небрежно подготвени документи. Голяма част от изпълнителните директори споделят, че една или две правописни грешки в резюмето са достатъчни, за да загуби кандидата вниманието им. Не допускай правописни или граматични грешки да провалят шансовете ти да достигнеш до заветното интервю.

Съвет: Не давай на работодателите причини да поставят под въпрос професионализма ти или вниманието към детайлите. Преглеждай резюмето си, проверявай го за правописни грешки, дай го на приятели и колеги да го прегледат и събери мнения.4.Излишна информация
Съществуват хора, за които няма прекалено лични или несвързани с темата факти, те просто включват всичко в резюмето си. Не разбират, че предоставяйки всякаква информация за живота си, могат да намалят значително шансовете си да достигнат до интервю. Не посочвай всичко в резюмето си. Никой не се интересува от детайли като любимите ти хобита, това, което е необходимо на работодателите е информация за твоите професионални постижения.

Съвет: Работодателите търсят добре организирани резюмета, които ефективно да обобщават професионалните квалификации на интервюирания. Изтрийе всяка информация, която не е свързана с работата и не оказва влияние върху нея.