Какво да правиш и какво не на офис парти

Ако работодателят ти организира парти по случай празниците, то имай предвид, че може да е по-скромно в сравнение с други години. За сметка на това пък по-малките партита могат да действат по сплотяващо колектива. Всички ще те видят отблизо, затова използвай следващите съвети какво да правиш и какво не пред колегите си.

Недей да:

  • водиш непоканени гости – Малките партита могат да означават, че дори и съпруга/партньор не са включени в списъка с гостите, независимо, че са били поканени на предишните партите. Ако не сте сигурни дали можете да доведете гост, вие определено трябва да питате. Ако не е посочено, че госта е поканен, бъди учтив и уважи изискванията да няма гости.
  • преяждаш/препиваш – Най-грозното нещо е да наблюдаваш хора, които препиват на партита. Партито е продължение на офиса, така че и там трябва да се държиш професионално. Не искаш по-късно да си повод за разговор на колегите си нали? Не е културно също така да злепоставяш гостите, като ги питаш защо не пият алкохол. Това си е личен избор на всеки.
  • говориш за работа – Опитай се да говориш за бизнес възможно най-накратко. Не забравяй, че това все пак е парти. Също така недей да заливаш колегите си с личните си проблеми.
  • клюкарстваш или разказваш безвкусни шеги – Хората са по-спокойни на офисни партита и когато изпият някой питиета могат да кажат неща, които в друга ситуация не биха казали. Бъди внимателен, в шегите, в коментарите по адрес на другите. Хора сме, искаме да се забавляваме, но все пак това е събитие на фирмата. Затова има едно ниво на професионализъм, което трябва да поддържаш.

Можеш да:

  • доведеш гост ако е разрешено – Добра идея е да доведеш гост, ако е упоменато че може. Това дава на хората възможност да разберат какъв човек си извън офиса. Колегите ти имат възможност да видят друга страна от живота ти, както и ти от техния.
  • се опознаеш с ръководителя си, и с ръководителя на ръководителя – Използвай партито като възможност да се приближиш до ръководството на компанията, с което обикновено не взаимодействаш. Не винаги можеш да се доближиш до топ мениджмънта, защото те са винаги много заети, но в социална обстановка е много по-лесно да ги заговориш. Можеш да се представиш, да започнеш разговор за хобита или интереси. Да се представиш на мениджмънта е възможност от която трябва да се възползваш.
  • спазвай дрес-код – Най-дразнещо е, когато на офис парти някой се облече провокативно. Това не е момента да се покажеш с рокля с цепка до кръста. Облечи нещо празнично, но такова, което би носила в работна обстановка. Дрехите подходящи за посещение в нощен клуб, запази за там.
  • не се задълбочавай, весели се – Напоследък икономическите новини не са твърде приятни. Опитай се да прогониш тъмните настроения по време на партито с усмивка. Трудно е да избегнеш злободневните теми, но прекаляването може да развали настроението на всички. Мисли за позитивните емоции предстоящи през сезона.