Какво да правиш ако те уволнят

Трите емоции, които доминират в първият месец след загубата на работата са страх, тревога и нетърпение. Знаеш че трябва да обновиш резюмето си, да оглеждаш обявите за работа и да се обадиш на познати, но също толкова важно е и да се чувстваш в кондиция. Паниката, самосъжалението и отчаянието няма да ти помогнат и са лоши съветници. Подготвили сме ти 10 съвета как да се справиш със загубата на работа и да намериш пътя отново.

Поеми си въздух
Дай си време да обмислиш следващата стъпка. Не се чувствай принуден да се хвърлиш на първото попаднало ти предложение. Пази възможностите си за момента в който ще си готов. Можеш да откриеш перфектната работа за теб, само бъди търпелив.

Пренастрой се
Може следващата ти работа да е по-различна. Дали ще е на пълен работен ден или не, приеми я. Всеки опит е ценен и никога не знаеш къде може да те отведе. Дори частната практика или почасовата такава могат да ти донесат предложения за работа на пълно работно време.

Помисли за здравето си
Използвай здравното си осигуряване, посети лекар, зъболекар. Яж здравословно и тренирай. Колкото по-добре се чувстваш, толкова повече позитивна енергия ще вложиш в търсенето на работа.

Приеми трудностите
Трябва да вярваш, че рано или късно ще намериш изход. Всичко ще приключи по най-добрият начин. Светът е пълен с успели хора, които са преодоляли трудностите по пътя си без да се отчайват.

Мисли стратегически
Направи списък с познатите си. Запиши се в бюрото по труда. Изпрати email на колегите и шефа си и им изкажи благодарност и им кажи, че ти е било приятно да работиш с тях. Така ще запазиш връзката и ше може да ги помолиш да се свържат с теб ако изникне нещо подходящо.

Не си виновен ти
Приятелите ти и семейството ти могат да се чувстват неудобно около теб. Те ще те съжаляват и ще се чувстват неудобно от това, че те имат работа или ще се притесняват, че могат и те да загубят работата си. За тяхното притеснение не си виновен ти, това е тяхната психическа нагласа.

Не се самосъжалявай
Да се самосъжаляваш няма да ти помогне, дори и да си нямал късмет. Понякога знаеш защо си бил уволнен, понякога не. Не се оставяй на отчаянието, важно е какво следва, а не какво е било.

Търсенето на работа е работа
В момента твоята работа е да си намериш работа. Постоянството и търпението трябва да бъдат твоите новит приятели. Може да се наложи да се примириш и с по-малко, но дори и в лоши икономически условия, работа за способни хора винаги се намира.

Настрой се позитивно
Мисли, че като си се върнал на пазара на труда ти е даден шанс да откриеш работата, която обичаш. Това звучи къде къде по-добре от негативната констатация – наскоро загубил работата си. Оптимистите са предпочитани в трудни времена, затова се настрой позитивно.

Провери своето онлайн присъствие
Потенциалният ти работодател може да научи много за теб онлайн, и не всичко може да му хареса. Приведи в нормален вид профилите, които може да имаш в Facebook, MySpace, или LinkedIn. Не забравяй да потърсиш какво Google може да каже за теб, защото работодателите ще проверят. Не винаги можеш да промениш информацията за себе си, но може да знаеш по какъв начин да реагираш на нея.