7 начина да бъдеш добър мениджър

Спомняш ли си всички съвети, които си получавал като дете за това как да си играеш безопасно в някое тихо кътче, да се държиш добре със съучениците в училище или да си пишеш домашните на време? Да бъдеш добър мениджър изисква почти същите умения, необходими за по-горе изброените неща. Единствената разлика е, че този път ти си капитана на отбора.

  1. Бъди себе си. Като лидер, трябва да си автентичен. Да знаеш силните си страни, уменията си и това за което се бориш. Твоята работа е да покажеш кой си чрез действията и думите си. Подчинените ти ще оценят последователността ти.
  2. Прави това, което трябва. Никой не иска да следва лидер на когото няма доверие. Доверието се печели в движение, като даваш личен пример, за това кое е правилно. Ако искаш хората ти да се явяват навреме на срещите, направи го първо ти.
  3. Бъди приятелски настроен към другите. Вярваш или не, можеш да се отнасяш с уважение към подчинените си и да постигаш големи успехи в същото време. Когато екипа ти остава да работи до късно, за да спази сроковете, намери време да го поощриш, да го компенсираш за усилията. Така хората ти ще те подкрепят и няма да се оплакват.
  4. Говори. Добрата комуникация е ключа към успеха на мениджъра. Увери се, че подчинените ти разбират целите на екипа и споделят визията за успеха. Всички трябва да знаят, кой за коя задача е отговорен и какви са сроковете. По този начин не се избягват отговорности и се намалява вероятноста нещата да се изплъзнат от контрол.
  5. Почисти си стаята. Да, ще има моменти, когато трябва да правиш неща, които не харесваш. Да казваш “НЕ”, да уволняваш хора и да докладваш неуспехи са задачи от които никой лидер не може да избяга. Преди да си взел крайното решение, увери се че разполагаш с всички факти и не действаш под влияние на емоции. Работи за доброто на екипа. Само по този начин ще спиш спокойно през нощта.
  6. Следвай правилата. Точно както в училищния двор, в организацията има правила на поведение. Обърни им внимание, за да си наясно, кои са смятани за прехвърлящи границата. Ще бъде самоубийство в кариерата, ако не спазваш установените във фирмата порядки.
  7. Избери си печеливш отбор. Както и в спорта, ще искаш най-добрите играчи, способни да достигнат най-добри резултати. Избери хора, които допълват твоите умения и добавят към набора от способности, това което ти липсва. Ако си организиран, но ти липсват свежи идеи, увери се, че имаш в екипа си поне един креативен човек, който може да ти помогне да си поставиш високи цели.