7 бързи начина да направиш резюмето си по-атрактивно

Искаш ли да ти се обаждат за повече интервюта? Търсенето на работа по време на криза изисква безупречно резюме повече от всякога. Ако се опитваш да напишеш собственото си резюме, ето ти седем начина да го направиш по-атрактивно и по-добро за пред потенциалните работодатели.

  • Избери най-подходящият формат – Докато повечето резюмета са написани в хронологичен ред, често по-добро решение е да посочиш способностите си, постиженията и стажа си.
  • Увери се, че нямаш правописни грешки – Тъй си наясно какво искаш да напишеш може да не забележиш грешките си, по-добре ще е да дадеш на независим наблюдател да прочете и провери за грешки резюмето ти. Намери познат, с добри граматични познания да провери написаното.
  • Намери баланса между многословноста и кратката информация – Работодателите трябва да знаят някой детайли по отношение на трудовия ти стаж и опита, но те не се интересуват от абсолютно всичко. Предоставяй само информация, целяща да ти спечели интервю. Елиминирай всичко, което не е свързано и не би оказало влияние директно получаване на възможност за интервю на живо.
  • Не използвай лични местоимения – Аз, мой, моя, нашия, не трябва да се включват в резюмето. То трябва да е написано без местоимения. Вместо да пишеш: “Аз наемах, обучавах…”, по добре е да напишеш “Наемане, обучение …” Този начин на изразяване е предпочитан от работодателите.
  • Използвай цифри при изписването на номера – В училище може и да са те учили че цифри по-малки от 10 се изписват с думи, но в резюмето цифрите служат за привличане на вниманието. Така че, не се притеснявай да ги използваш.
  • Мисли за постиженията си, вместо за задълженията на дадена позиция – Кое е това, което ще те отличи сред купчината резюмета? Как ще намериш начин да направиш нещата по-добре, по-ефективно и на по-ниска цена? Този вид информация е толкова важна, че ще привлече вниманието и ще постави резюмето ти и теб в най-добра позиция.
  • Настрой се позитивно – Причините за напускане на работа нямат място в резюмето ти. Работодателите търсят хора, които могат да допринесат и са се представяли успешно в миналото. Концентрирай се върху комуникацията на успехите си и не обяснявай защо си напускал.

Помни, част от интервютата се провеждат по телефона, вместо на живо. Увери се че си подготвен за разговора, когато дойде време, както и че си подготвил резюме, което да ти осигури този разговор.