Как да напишете автобиография (Curriculum vitae)?

Автобиографията или, т.н. CV (Curriculum vitae) създава първото впечатление за Вас пред работодателя или през служителя на отдел Човешките ресурси на фирмата. Първото впечатление е най-трайно и е важно автобиографията Ви да изглежда добре като оформление и като съдържание.

Има няколко цели, които трябва да преследвате, когато съставяте автобиографията си:
* Да покажете на работодателя, че имате предимства пред другите кандидати за работа;
* Да предоставите информация за Вашите опит, квалификация и умения;
* Да докажете, че отговаряте на изискванията, които работодателят има към кандидата за длъжността;
* Да дадете малко лична информация, ако такава е от значение за длъжността;
* Да предизвикате интереса на работодателя към своята кандидатура.

Подгответе си няколко модела автобиографии. Те трябва леко да се различават, в зависимост от изискванията на длъжностите за които кандидатствате. Работодателят в автобиографията Ви най-напред ще търси информация, касаеща длъжността за която наема служител. Затова, във всяка от модификациите на автобиографията изпъквайте различните си умения и квалификации.

Лошо впечатление прави автобиографията, която:
* Дълга (повече от 1-1,5 страници) и описателна;
* Ксерокопие на стандартната Ви автобиография;
* Написана на ръка;
* Няма посочени реквизити за длъжността за която кандидатствате – наименование и, ако се изисква, референтен номер;
* Съдържа неточни или лъжливи данни (рано или късно това ще излезе наяве).
* Описва физическите Ви данни, ако те не се изискват от длъжността (например, ако искате да работите като фотомодел).
* Има обидни квалификации на предишните Ви работодатели.
* Има правописни грешки.

Автобиографията трябва да съдържа:
1. Лични данни: трите имена, адрес, e-mail и телефон за връзка, дата и място на раждане (последната информация можете да спестите преди интервюто), снимка. Не посочвайте електронният си адрес от вида bratched@abv.bg, а ползвайте нещо по-официално – Ivan_Petrov@abv.bg.
2. Длъжността за която кандидатствате.
3. Образование: Най-напред се посочва последното учебно заведение, където сте учили и се изброяват останалите.
4. Професионален опит: Също се изброяват от последното работно място към първото. Акцентът трябва да бъде върху реалните дейност, които сте извършвали и отговорностите, които сте имали. (Ако имате много години трудов опит, можете да размените т.3 и т.4.)
5. Умения и допълнителни квалификации: Тук се посочват такива, за които имате документ за завършено образование или квалификация. Например, чужди езици, счетоводство, компютърна грамотност, шофьорска книжка и др.
6. Интереси: Тази част на автобиографията се попълва само, ако сте сигурни, че личните Ви интереси ще допринесат за работата, за която кандидатствате. Например, ако кандидатствате за ветеринарен лекар, можете да посочите, че Вашето хоби е да тренирате кучета.
7. Препоръки: те се посочват ако работодателят изрично изисква да има такива.

Малък трик:
Ползвайте изразите и терминологията, които са ползвани в обявата за работното място. Не винаги Вашите документи ще преглеждат самите работодатели. Най-често това са специалистите от отдел Човешките ресурси, а те не могат да разбират от всичко. Коренната разлика между специалист в областта на математическата статистика и специалист – статистик е видима само за тях, но не и за един математик.

Преди да пратите автобиографията:
* Прегледайте я за грешки;
* Помолете някой да я прочете, за да сте сигурни, че аргументацията Ви е добра, а стилът – четлив;
* Проверете, вярно ли посочвате името и адреса на получателя;
* Проверете датите и названията на учебните заведения и предишните Ви работодатели;
* Проверете Вашите адреси и телефони, които сте посочили за връзка (как иначе ще Ви поканят за интервю?);
* Оставете си едно копие – може би ще Ви потрябва по-късно, когато се подготвяте за интервю. Портал Кариерист

Пет мита за добро CV

Сигурно много пъти сте чели в списанията съвети за това как да направите вашето CV възможно най-впечатляващо. Много хора обаче, в стремежа си да следват всички възможни съвети, прекаляват. Ето и петте най-популярни заблуди според Askem.com:

Мит 1: Опишете личните си интереси

Това е една от най-често срещаните колонки в автобиографиите. Неизвестно защо много хора мислят, че трябва да отбележат, че обичат да играят тенис, участват в кръжок по изобразително изкуство или че когато са били на 5 г. са спечелили конкурс в местното читалище.

В някои случаи, когато вашите интереси са от значение за дадена позиция, можете да ги впишете, но винаги преди това си задавайте въпроса „Какво значение има това за работата, за която кандидатствам?“.

Бъдете спокойни, ако работодателят наистина се интересува повече от личността ви и от страничните ви интереси, той/тя ще ви попита по време на интервюто.

Мит 2: Колкото повече, толкова повече

Не е важно колко е дълга информацията, a доколко е полезна. Това, че е добре да изброите всичките си квалификации не означава, че трябва да изпишете няколко листа с всички курсове, на които някога сте ходили. Една страница, страница и половина е достатъчна. Човек трудно може да задържи вниманието си на нещо, което наподобява повече на курсова работа.

Мит 3: Подавате една и съща автобиография навсякъде

Това е по-лесно и ви спестява усилия, но ако кандидатствате за различни позиции в различни фирми, добра идея е за всяка една да се потрудите и да си направите отделно CV, подходящо за конкретния тип работа. Има неща, които за една позиция са предимства, а за друга нямат значение и няма смисъл да ги включвате. Нека вашето CV бъде максимално подходящо за работата, за която кандидатствате.

Мит 4: Трябва да включите препоръки и очаквания за заплащане

Да включите такава информация не е голяма грешка, но тя по-скоро би могла да ви донесе негативи, отколкото плюсове.

Споменаването на конкретни цифри по-скоро се обсъжда на етап 2 (интервюто). Ако сте записали доста висока цифра в графа „очаквана заплата“, това може да изплаши някои работодатели. Да не забравяме и че ако точно поради такива опасения сте написали не особено голяма сума, работодателят, дори и да е имал предвид по-голяма заплата, няма да „се мине“ да ви предлага кой знае колко над онова, което сами сте посочили.

Що се отнася до препоръките, осен ако не се изискват такива, няма смисъл да се престаравате. Също така, когато давате такива, бъдете сигурни, че хората, чиито имена посочвате, ще могат да ви представят в добра светлина, ако им се обадят.

Мит 5: Можете да поукрасите малко

Много хора го правят. Да, добре е да блеснете с нещо, но провалът ще бъде още по-грандиозен, ако ви хванат, че лъжете. Конкуренцията на пазара на труда днес е жестока, особено за добри позиции и не е изключено вашите „постижения“ да бъдат проверявани.

Освен това, дори и номерът да мине, ако сте се изхвърляли прекалено много, това ще създаде погрешно впечатление у вашите работодатели, те ще очакват прекалено много от вас и когато започнете работа, има опасност да се окажете разочарование.

Четири основни грешки при писане на резюме

Някой хора достигат бързо до интервюта за работа, докато други се мъчат продължително време да спечелят интереса на потенциалните работодатели. Причината за това не е в опита или квалификацията, а в качеството на резюмето. Не веднъж вече сме посочвали, какво трябва и не трябва да съдържа то. Ще повторим още веднъж, за да напомним, кои са важните неща и кои са грешките, които трябва да избягваш.

Когато мениджърите получат стотици резюмета, те ги преглеждат набързо за да установят кои кандидати трябва да се извикат за среща на живо. Ако твоето резюме не привлича вниманието на работодателите, може да не си сред късметлиите.

За да избегнеш документите ти да попаднат в купчината отхвърлени, в никой случай НЕ прави следните грешки.

1.Използване на едни и същи документи всеки път
Няма две еднакви фирми. Всяка си има своите изисквания, така че резюме, което не е написано за конкретния случай, няма да бъде забелязано. Не изпращай един и същ документ по няколко пъти, отдели време за да подчертаеш уменията си, опита, подходящ за конкретната позиция към която си се насочил. Това е първата стъпка към успеха.

Съвет: Пригоди съдържанието си според всяка конкретна ситуация. Когато е възможно, вмъкни думи използвани в обявата за работа. Помни, колкото по-близко е съдържанието на резюмето до изискванията на работодателя, толкова по-голям е и шанса ти да си осигуриш интервю.2.Многословни изречения
Защо да използваш кратко и ясно форматиране, когато можеш да кажеш всичко в няколко цветущи изречения? Дори и да смяташ, че професионалната ти биография е много интересна, ограничи се в кратки и ясни добре формулирани изречения. Никой няма времето да чете дълги и заплетени неща.

Съвет: Най-ефективните резюмета са чисти, стегнати и написани на обикновен език. Извадете високопарните фрази и се съсредоточете върху най-важното.3.Небрежено направени документи
Мениджърите занимаващи се с подбор нямат време да се занимават с хора, изпращащи небрежно подготвени документи. Голяма част от изпълнителните директори споделят, че една или две правописни грешки в резюмето са достатъчни, за да загуби кандидата вниманието им. Не допускай правописни или граматични грешки да провалят шансовете ти да достигнеш до заветното интервю.

Съвет: Не давай на работодателите причини да поставят под въпрос професионализма ти или вниманието към детайлите. Преглеждай резюмето си, проверявай го за правописни грешки, дай го на приятели и колеги да го прегледат и събери мнения.4.Излишна информация
Съществуват хора, за които няма прекалено лични или несвързани с темата факти, те просто включват всичко в резюмето си. Не разбират, че предоставяйки всякаква информация за живота си, могат да намалят значително шансовете си да достигнат до интервю. Не посочвай всичко в резюмето си. Никой не се интересува от детайли като любимите ти хобита, това, което е необходимо на работодателите е информация за твоите професионални постижения.

Съвет: Работодателите търсят добре организирани резюмета, които ефективно да обобщават професионалните квалификации на интервюирания. Изтрийе всяка информация, която не е свързана с работата и не оказва влияние върху нея.

Ключови думи за изграждане на кариера

Как да разбираш правилно обявите за работа, за да получиш страхотен професионален старт

Да търсиш работа, винаги си е работа. Във всеки момент има множество свободни места из цялата страна. Как да намериш онези от тях, които са подходящи за теб? Някой работни места използват ключови думи по отношение на заплатата, други за описане на специфични задължения. Твоята работа – за да намериш подходящата позиция – е да откриеш, кои обяви имат ключовите думи на които ти трабва да отговориш и кои са тези, които трябва да избягваш.
След като знаеш какво означават ключовите думи и как да се възползваш от тях в твоето резюме и мотивационно писмо можеш да пристъпиш към работа. Работодателите често използват методите използвани от търсачките за да разгледат резюметата. Този, който има най-подходящите ключови думи печели. Ти си умен поне колкото една търсачка нали? Ето ти тук някой фрази за които да се оглеждаш.

Думи и фрази, които да избягваш
Продавач в студентски град – тези професии разчитат на току що завършили. Резултата ще е че ще се опитваш да продадеш нещо на студенти, а както ти е известно студентите не разполагат с много пари, така че и твоята заплата няма да е голяма.

Заплата + комисионна – отново трудно място за току що започващ работа. В продажбите обикновено се получават комисионни, но може да минат години за да изградиш добра мрежа и да успяваш да изкарваш достатъчно пари за да живееш. Ако специфично е посочено, че могат да кандидатстват и не-специалисти, това означава, че заплатата ще е много малка, затова по-добре се насочи другаде.

Tвърде много разнообразни изисквания – някой обяви искат кандидатите да могат да правят всичко. Работодатели с такива обяви са мързеливи и стиснати и няма да ви плащат достатъчно, за работата която ще очакват да вършите.

Изискванията да се уточнят по-късно – тази фраза означава, че накрая ще те използват като момче за всичко. Това е страхотно предложение за работохолици или хора които могат да правят по много неща наведнъж, но не и за човек, който иска да има свой живот.

Думи и фрази, които ще ти спечелят интервю
Работи в екип – започвайки кариерата си, ще искаш да работиш в екип, ще имаш нужда от екипна работа, и работодателя ще иска да чуе точно това. Кажи му го.

Лидерство – в началното няма да те наемат като мениджър. Но ако покажеш качества, аналитично мислене и способност да контролираш ситуацията това ще бъде само в твоя полза.

Комуникативен – Писмено и говоримо – ако не си комуникативен, никой няма да знае колко си способен и какво можеш да правиш.

Решаващ проблеми и вземащ решения – това са част от ключовите фрази показващи способностите ти да се справяш с работата, независимо от обстоятелствата. Добре е да покажеш тези свои умения.

Талантлив и Амбициозен – компанията търси талантливи и амбициозни служители и се надява да се възползва от тяхната енергия и младост. Кандидатирай се.

7 бързи начина да направиш резюмето си по-атрактивно

Искаш ли да ти се обаждат за повече интервюта? Търсенето на работа по време на криза изисква безупречно резюме повече от всякога. Ако се опитваш да напишеш собственото си резюме, ето ти седем начина да го направиш по-атрактивно и по-добро за пред потенциалните работодатели.

 • Избери най-подходящият формат – Докато повечето резюмета са написани в хронологичен ред, често по-добро решение е да посочиш способностите си, постиженията и стажа си.
 • Увери се, че нямаш правописни грешки – Тъй си наясно какво искаш да напишеш може да не забележиш грешките си, по-добре ще е да дадеш на независим наблюдател да прочете и провери за грешки резюмето ти. Намери познат, с добри граматични познания да провери написаното.
 • Намери баланса между многословноста и кратката информация – Работодателите трябва да знаят някой детайли по отношение на трудовия ти стаж и опита, но те не се интересуват от абсолютно всичко. Предоставяй само информация, целяща да ти спечели интервю. Елиминирай всичко, което не е свързано и не би оказало влияние директно получаване на възможност за интервю на живо.
 • Не използвай лични местоимения – Аз, мой, моя, нашия, не трябва да се включват в резюмето. То трябва да е написано без местоимения. Вместо да пишеш: “Аз наемах, обучавах…”, по добре е да напишеш “Наемане, обучение …” Този начин на изразяване е предпочитан от работодателите.
 • Използвай цифри при изписването на номера – В училище може и да са те учили че цифри по-малки от 10 се изписват с думи, но в резюмето цифрите служат за привличане на вниманието. Така че, не се притеснявай да ги използваш.
 • Мисли за постиженията си, вместо за задълженията на дадена позиция – Кое е това, което ще те отличи сред купчината резюмета? Как ще намериш начин да направиш нещата по-добре, по-ефективно и на по-ниска цена? Този вид информация е толкова важна, че ще привлече вниманието и ще постави резюмето ти и теб в най-добра позиция.
 • Настрой се позитивно – Причините за напускане на работа нямат място в резюмето ти. Работодателите търсят хора, които могат да допринесат и са се представяли успешно в миналото. Концентрирай се върху комуникацията на успехите си и не обяснявай защо си напускал.

Помни, част от интервютата се провеждат по телефона, вместо на живо. Увери се че си подготвен за разговора, когато дойде време, както и че си подготвил резюме, което да ти осигури този разговор.

7 начина да бъдеш добър мениджър

Спомняш ли си всички съвети, които си получавал като дете за това как да си играеш безопасно в някое тихо кътче, да се държиш добре със съучениците в училище или да си пишеш домашните на време? Да бъдеш добър мениджър изисква почти същите умения, необходими за по-горе изброените неща. Единствената разлика е, че този път ти си капитана на отбора.

 1. Бъди себе си. Като лидер, трябва да си автентичен. Да знаеш силните си страни, уменията си и това за което се бориш. Твоята работа е да покажеш кой си чрез действията и думите си. Подчинените ти ще оценят последователността ти.
 2. Прави това, което трябва. Никой не иска да следва лидер на когото няма доверие. Доверието се печели в движение, като даваш личен пример, за това кое е правилно. Ако искаш хората ти да се явяват навреме на срещите, направи го първо ти.
 3. Бъди приятелски настроен към другите. Вярваш или не, можеш да се отнасяш с уважение към подчинените си и да постигаш големи успехи в същото време. Когато екипа ти остава да работи до късно, за да спази сроковете, намери време да го поощриш, да го компенсираш за усилията. Така хората ти ще те подкрепят и няма да се оплакват.
 4. Говори. Добрата комуникация е ключа към успеха на мениджъра. Увери се, че подчинените ти разбират целите на екипа и споделят визията за успеха. Всички трябва да знаят, кой за коя задача е отговорен и какви са сроковете. По този начин не се избягват отговорности и се намалява вероятноста нещата да се изплъзнат от контрол.
 5. Почисти си стаята. Да, ще има моменти, когато трябва да правиш неща, които не харесваш. Да казваш “НЕ”, да уволняваш хора и да докладваш неуспехи са задачи от които никой лидер не може да избяга. Преди да си взел крайното решение, увери се че разполагаш с всички факти и не действаш под влияние на емоции. Работи за доброто на екипа. Само по този начин ще спиш спокойно през нощта.
 6. Следвай правилата. Точно както в училищния двор, в организацията има правила на поведение. Обърни им внимание, за да си наясно, кои са смятани за прехвърлящи границата. Ще бъде самоубийство в кариерата, ако не спазваш установените във фирмата порядки.
 7. Избери си печеливш отбор. Както и в спорта, ще искаш най-добрите играчи, способни да достигнат най-добри резултати. Избери хора, които допълват твоите умения и добавят към набора от способности, това което ти липсва. Ако си организиран, но ти липсват свежи идеи, увери се, че имаш в екипа си поне един креативен човек, който може да ти помогне да си поставиш високи цели.

Знаеш ли кога да се откажеш? – част 2

В предишната част на статията те запознахме със случаите в които не трябва да се отказваш от това, което си започнал. След, като вече си наясно, кога трябва да покажеш постоянство и сила на характера, можем да пристъпим към изясняване на следващият вариант – кога можеш да разглеждаш възможността да напуснеш/да се откажеш.

Можеш да мислиш за напускане, когато:

 • Ужасен си от работата си. Всеки ден с отвръщение ходиш там. Ако това е така, защото би предпочел да си на риболов или да пазаруваш, то помисли, кой не би? Това не е причина да напускаш, особено ако имаш сметки за плащане. Но ако неприятното чувство е предизвикано от факта, че не можеш да понасяш хората с които работиш или работата, която се очаква да вършиш, това вече е причина да започнеш да търсиш нещо ново.
 • Не намираш предизвикателство в работата си. Някой хора с радост признават, че работят единствено за заплатата и не се интересуват от развитие или удовлетвореност от работата. Парите са си пари и това ги устройва. Други обаче смятат, че след като трябва да работят могат все пак да се занимават с нещо интересно и удовлетворяващо. Когато тези хора започнат да се чувстват незаинтересовани от работата си, за тях е време да потърсят ново предизвикателство. Когато няма възможност за напредък в организацията или областа на работа, време е за промяна. За да се придвижат нагоре, те трябва първо да се придвижат навън, което означава да напуснат.
 • Изморен си. Здравословното състояние не ти позволява да продължиш да работиш. Когато работата те разболява е време да напуснеш и да преосмислиш възможностите си. Психическото или физическо здраве за по-важни от която и да било позиция. Ако здравето ти е изложено на риск, вероятно времето да се откажеш от работата е дошло. Същото е в сила и за психичното здраве на най-близките ти. Ако семейството ти страда, заради работата ти, може би трябва да помислиш за напускане.
 • Целите не оправдават средствата. Увери се, че резултятите от усилията ти ще окажат положително влияние върху личноста ти и професионалната ти кариера. В противен случай всички твои усилия могат да са на вятъра. Приоритизирай. Избирай това, което ти е нужно.

Освен всичко това, можеш да се откажеш от нещо по-малко. Дори и да не можеш да напуснеш работата си, има аспекти от живота, които можеш да си спестиш. Например да премислиш в какво инвестираш времето си. Ако си ангажиран в съвети, проекти или инициативи, които дори и да протекат успешно, няма да имат конкретен положителен резултат за теб, премисли. Дори и това да ти звучи егоистично, наистина всичко опира до правилното разпределяне на времето и усилията си.

Идентифицирай възможностите да се откажеш от някой от нещата отнемащи времето ти, за да получиш малко спокойствие чрез което да възстановиш силите си. Когато се отказваш, по този начин, ти наистина печелиш.

Знаеш ли кога да се откажеш? – част 1

Да се откажеш може да е полезно понякога, естествено, тове е ако знаеш кога е добре да го направиш. Преобладава нагласата, че не трябва да се отказваме, трябва да бутаме нещата напред, да достигнем светлината в края на тунела. Това е така, защото с всеки отказ има асоциирана вина. Ако се откажем, значи сме слаби, има нещо объркано в нас. Това ни е насаждано с години.

За да прецениш дали трябва да продължиш напред или да се откажеш, сме ти подготвили няколко съвета.

Продължавай напред когато:

 • Можеш да се справиш с проблема. Често можеш да видиш възможности за коригиране на проблема вместо да се отказваш. Помисли дали не е възможно да разговаряш с мениджъра си, да смениш отдела или да се преместиш да работиш по други проекти. Въпреки, че това решение не е кой знае колко полезно, тъй като новата ситуация едва ли ще е много по-различна. Спомни си, че човек винаги мисли, че там където не е, ситуацията е по-добра. Работата в другите фирми е по-лесна и т.н. Така че, преди да побързаш да подадеш оставката си, първо се огледай за възможности за промяна или подобрение на ситуацията там където си, защото познатото зло е по-малкото зло.
 • Си в центъра на събитията. Случва се шефа ти да ти изпрати неприятно съобщение, или колега да те ядоса много. Не се отказвай веднага. Премисли нещата, колкото е необходимо. Ден, седмица. Не вземай прибързано решение под влияние на емоциите, защото вероятността да съжаляваш по-късно е голяма. Много често, да се откажеш в тази ситуация е погрешното решение.
 • Изплашен си, когато нещата не вървят. Опитваш се да направиш нещата както трябва, но усилията ти не дават резултати. Не се отказвай, когато си достигнал до средата. Вместо това се опитай да видиш крайните резултати, които ще получиш. С много работа ще изпиташ своето усърдие. Победите са по-сладки, когато са постигнати с много труд, въпреки че много пъти по време на работата си предпочитал да се откажеш.
 • Не можеш да си позволиш финансово да напуснеш. Не напускай, само за да избягаш. Помисли как ще ти се отрази финансово тази стъпка. Повечето хора не могат да оцелеят без заплата, имайки предвид че периода през който може да ти се наложи да търсиш работа може да се окаже по-голям от очакваното, по-добре е да изчакаш. Финансовите последици могат да те накарат да съжаляваш, ако напуснеш. Преди да си тръгнеш, без да си си осигурил друга оферта, бъди честен със себе си, желаеш ли да се сблъскаш с трудностите да търсиш работа и бъди сигурен, че можеш да покриеш разходите си поне шест месеца напред.

Знаеш ли кога да се откажеш? – част 2

6 стъпки за изграждане на доверие на работното място

Доверието е свързано със способноста на човек да взема правилни решения. То е определящо за изграждане на успешна кариера – особено в моменти, когато като подчинен си наблюдаван изкъсо от ръководството и колегите. Възприемат ли те като честен човек заслужаващ доверие твоите колеги, подчинени и ръководство? Как да ги убедиш, че си достоен за тяхното доверие?

Доверието е качество, въз основа на което се изгражда уважение и лоялност и е много важно за добрата работна среда. Недоверието покачва напрежението и негативното поведение, което може да разруши екипа и да намали драстично продуктивността. За да избегнеш това ти предлагаме шест стъпки, за изграждане на доверие на работното място.

1. Бъди честен
Това е ключа към изграждане на доверието.

 • Казвай истината. Малките лъжи и прикрити неща си остават лъжи, независимо от оправданията, които могат да се намерят за тях
 • Споделяй информацията без да я променяш, дори да не е в твоя полза
 • Не злоупотребявай – не вземай от канцеларските материали в офиса, от колегите…

2. Преценявай нещата
Следващата критична стъпка е да знаеш каква информация да споделиш, кога да я споделиш и кога не.

 • Пази личната информация за подчинените си, за компанията или за конкуренцията, все едно че е твоя лична информация.
 • Помисли си добре преди да споделяш непоискано мнение. Прекалената честност може да нарани другата страна и да разруши доверието и безопасността на работната среда.
 • Не очаквай извинението да поправи грешките ти. Извинението може да бъде прието, но постъпката да не бъде забравена. Казана дума – хвърлен камък, е казал народа.
 • Избягвай тайни разговори от типа “да си остане между нас”, освен ако не са необходими и в полза на компанията.

3. Следвай принципите си Третата стъпка е следване на принципите ти, съгласуване на думите и действията ти. Не е достатъчно да заслужаваш доверие само във вторник и четвъртък! Бъди принципен всеки ден.

 • Всеки ден идвай на работа на време и не си тръгвай преди края на работният ден.
 • Върши си работата, покривай или дори надхвърляй очакванията на компанията.
 • Прави всичко, което си казал, че ще направиш. Изпълнявай обещанията си.

4. Бъди честен в невербалната комуникация
Експертите по езика на тялото твърдят, че повече от 50% от комуникацията е невербална. За да спечелиш доверието на хората, използвайки езика на тялото, трябва да следваш следните съвети:

 • Гледай хората в очите, докато разговаряте.
 • Показвай добро отношение чрез:
  1. отворени ръце вместо скръстени на гърдите или хванати
  2. ръце в полезрението на събеседника (не зад гърба ти или в джобовете), отворени длани (не свити в юмруци)
  3. не-кръстосани крака при седяща позиция.

5. Демонстрирай добро отношение
Нахалното, егоистично държание може да разруши доверието, което си изградил. Всъщност, всеки е егоист, малко или много, но по какъв начин ще видят това останалите е ключа към доверието им. За да увеличиш доверието на другите към себе си:

 • Избягвай да използваш “аз, аз, аз”, когато говориш, а говори винаги за екипа като “ние”
 • Изграждай доброжелателни връзки, като си отворен към всички видове комуникации
 • С желание и благодарност приемай информация и конструктивна критика

6. За лидерите
Лидери, на които може да се има доверие са много търсени и ценени. Те трябва да имат способностите и уменията да:

 • Задават трудни въпроси, да изграждат и развиват компанията
 • Изслушват и са отворени към приемане на чужди идеи
 • Фокусират се върху проблемите и решенията им, вместо върху личности
 • Дават личен пример за поемане на отговорност

Ще я бъде ли работата ти?

Бъзра проверка на кариерата ти по време на рецесия
Когато икономиката изпада в криза е нормално да се чувстваш притеснен за работата си. Колко от тези притеснения обаче са свързани конкретно с професията ти и компанията в която работиш? Въпреки, че нивото на безработица се уваличава и финансовия пазар не е в добра позиция, не всяка компания планира свиване на дейността си или върви към фалит.

Вместо да се тревожиш за възможните черни сценарии, най-добре си представи ясно къде искаш да бъдеш ти и фирмата в която работиш. Предлагаме ти няколко признака за бърза справка дали твоята компания и ти ще оцелеете по време на рецесия.

Провери компанията и отдела
Да те караме да изучаваш компанията си може да ти изглежда като работа в извън работно време, но това упражнение може да се окаже по-полезно отколкото си очаквал. Работиш много, но колко време и усилия отделяш за да погледнеш на компанията с очите на независим наблюдател? Задаваш ли си въпроси за бъдещата насока, конкуренцията или потребителите?

 • Проучи компанията си. Повечето от нас вземат платежоспособността на компанията си за даденост. Не можеш да си позволиш това по време на рецесия. Отдели час, всяка седмица за да проверяваш как стоят нещата. Ако работиш в публична компания, провери как се котират акциите и. Обади се на брокер и попитай за компанията си и бъдещите и перспективи. Или можеш да провериш онлайн за информация по този въпрос. Ако пък компанията в която работиш не е публична, свържи се с някой от контрагентите и провери дали им се плаща навреме.
 • Дали отделите работят усърдно. Дори големите компании имат части от организацията, които не са в крак. Увери се че не се намираш в западащият отдел или нещо подобно. Оглеждай се за възможности да се запознаеш с хора от най-силните отдели, при изпълняване на задълженията си или през свободното си време.
 • Наблюдавай за промени в ситуацията. В спорта повратните точки променят цялостната насока на играта. В работата те могат да бъдат нов голям конкурент, ново законодателство, което засяга директно работата, изкупуване на конкурент от по-големи играчи на пазара. Когато се подготвяш за рецесията следи новините в мрежата, в индустрията си на работа и говори с колеги, които са наясно с нещата.

Провери местоположението
В продажбите мантрата е “местоположение, местоположение, местоположение”. Тази мантра важи с пълна сила за кариерата ти в момент на криза. Винаги има области, които са по-малко засегнати от други по време на криза. Затова трябва да внимаваш, кои са тези области и дали няма да са по-подходящи за твоята кариера.

 • Изучи местоположенията на бизнеса. Чети колонките на различни регионални вестници, но не пропускай и националната преса. Виж дали можеш да се сприятелиш с някой от продажбите, който да ти дава информация дали в други части на страната продажбите са по-добри отколкото в региона където се намираш.
 • Проверявай стандарта на живот. Можеш да накараш местоположението да работи за теб, като намериш региони в страната, където живота не е толкова скъп.
 • Работи отдалечено. Работи за компания оперираща в голям град, а живей в място където цената на живота не е толкова висока. Много хора работят на хиляди километри от централния офис на компанията. Още повече компании разбират че е по-евтино персонала им да работи от дома си. Така спестяват разходи от наем на офиси, бюра и други. Информирай се за възможностите.

Провери жизнеността на кариерата си
Харесваш ли, обичаш ли или мразиш работата си? Ако отговорът е “мразя” и се надяваш да се измъкнеш от тази ситуация, бъди проактивен. Не чакай фирмата да вземе решението вместо теб. Не спирай да работиш за да постигнеш целите в кариерата си, независимо от рецесията. Тези цели са също толкова важни, колкото са били и преди икономическата ситуация да се влоши.

 • Бъди позитивно настроен. Следващият път, когато си на някое парти, обърни внимание какво казваш, когато някой те пита за работата ти. Вълнуваш ли се когато говориш за нея или говориш така, като за вече изгубена кауза? Друг начин да разбереш какво всъщност мислиш за работата си е да си направиш списък с нещата, които харасваш и които не харесваш в работата си. Ако нещата, които те дразнят са повече, отговорът е ясен – време е да започнеш да търсиш нови възможности.
 • Говори с хората за тяхната работа, особено с тези, чиито професии са ти интересни. Целта е да получиш информация какво е да работиш това, което те интересува. Интересувай се какво им харесва, какво не и дали има и други хора с които бихте могли да говорите за да получите по-пълна представа за професията.
 • Учи. Някой компании предоставят програми за обучение, участие в конференции и т.н. Но всички са толкова заети, че не им обръщат внимание. Подготвяйки се за рецесията е важно да започнеш да увиличаваш уменията си. Опитай се редовно да опресняваш знанията си за сферата на дейност в която работиш. Ако фирмата в която работиш не предоставя възможности за обучение, потърси си възможности за курсове провеждани онлайн, които биха ти дали повече възможности в бъдеще.