Начало   Моята дейност

Снимка на профила
eviliona написа:
Трудова книжка
Предполагам на всички Ви се е случвало да имате проблеми с трудовата книжка и по точно със забавяне от работодателя да Ви я върне при напускане на работа. Аз лично на последните две места, на които съм работила и на двете ми я бавят, което те спира да си намериш друга работа... Как Вие процедирате, когато Ви я забавят, тъй като по закон, доколкото ми е известно работодателят е този, който трябва да те покани в писмен вид да отидеш да си я вземеш... а сещате се, че това някак си не се случва.
Категория: Кариера на 15.10.2008
  Съобщи за злоупотреба

Информирайте се, когато някой отговори на тази тема. Това ще се покаже в секцията `Новини` (Моят акаунт), веднага щом бъде публикуван във форума.

11 Отговори
Подреди: Най-новите отпредНай-старите отзад
Снимка на профила
sielode
на 17/10/2008
Преди време имах работодател който дори не ми върна трудовата книжка... за щастие беше едва вторият ми работодател и си извадих нова, а трудовия стаж от първата ми работа ще е лесно да си го взема, защото хората са приятели на семейството ми. Трудовият стаж от вторият дори не го искам. Но ако сега някой ми бави книжката ... много ще се ядосам... и ще си търся правата.
+1   Не ми харесва!  Харесва ми!  Съобщи за злоупотреба
Снимка на профила
eviliona
на 17/10/2008
Аз също съм на мнение, че трябва да си търсим правата, но това ще отнеме още време, което за жалост повечето хора не могат да си го позволят. В моя случай трябваше те да ми се обадят кога да отида.. а аз направих първата крачка.. :) Иначе се поразрових и научих какво мога да направя по въпроса.., а имам нужда от работа, а не да се занимавам с дела и т.н.
  Не ми харесва!  Харесва ми!  Съобщи за злоупотреба
Снимка на профила
hristina_d
на 17/10/2008
Неоснователно Ви задържат трудовата книжка. А причините за това могат да бъдат различни и това следва да реши работодателя. Независимо от всичко отново я потърсете. Ако се забавят информирайте писмено инспекцията по труда. Дори и в това положение може да започнете работа при следващ работодател и след предоставяне на трудовата книжка той ще Ви извърши и нанесе данните за трудовия стаж.
+2   Не ми харесва!  Харесва ми!  Съобщи за злоупотреба
Снимка на профила
eviliona
на 17/10/2008
Благодаря, Христина :) Ще го имам предвид занапред :)
Снимка на профила
hristina_d
на 17/10/2008
Освен това искам и да допълня, че е добре и да проверите какво пише в трудовата книжка - понякога неточно са отразени периодите на работа и се допускат грешки!
Успех!
Снимка на профила
eviliona
на 17/10/2008
Винаги гледам.. на предната работа като ми я върнаха аз трябваше да издиря работодателя, за да ми я разписва, което пак не беше моя работа и тогава от счетоводството ми обясниха къде трябва да се подпише, а когато му се обадих и го помолих да ми оправи документите той ми зададе въпрос: "Какво трябва да направя?". Представете си ситуацията- той е работодател, аз напускам и той ме пита какво трябва да направи. Е, не мисля, че аз съм човекът, който трябва да знае какво трябва да направи, какви документи и т.н.
Снимка на профила
katrin_jivkova
на 22/10/2008
Не мисля, че работодателя бави трудовите книжки.По-скоро в счетоводството ги бавят.Работила съм в отдел "личен състав" затова мога да го твърдя.Когато счетоводителя оформи трудовата книжка, заедно със заповедта за напускане/което отнема не повече от 5 мин,всичко е на готови бланки/ се подписват от работодателя и се връща на работника в същия ден.Във фирмата остава копие от заповедта,за да се изчисли дължимата заплата и отпуска,ако има такава и те се изплащат вече в уговорените дни.Всеки откъз за врещане на трудова книжка или не издаване на УП№30 е незаконе
Снимка на профила
vinchenco_68
на 25/10/2008
Трудовата книжка се съхранява при работодателя само срещу подпис на притежателя й в досието,което е в личен състав!Без писмено съгласие нямат право да я съхраняват!Умишленото задържане и мотаене на книжката е противозаконно!Поне това го има в кодекса на труда,друг е въпроса със законността в България и по-специално в трудово-правните отношения!
Снимка на профила
SUCCESS_7
на 03/03/2009
ЗДРАВЕЙТЕ!!!
Въпросът ,касаещ трудовата книжка е регламентиран в нормативните документи.
При последните промени,тя се представя ,когато трябва да се нанесат промени/заплата/ и се
връща на лицето-притежател.
Когато кандидатствате за работа и представяте документи,носете препис -извлечение на трудовата си книжка.
Ако е необходимо да представите оригинала,вие се подписвате в дневник,който регистрира представянето и ,но след като завеждащия личен състав нанесе необходимото трябва да ви я върне.
Трудовите книжки вече не се съхраняват в досиетата,а всеки лично си ги пази и представя при поискване.
Ако въпреки всичко имате проблем със задържането и,то можете да започнете работа ,като
преди това уведомите бюрото по труда,което регистрира трудовата заетост.
Снимка на профила
silviqmarinova
на 26/09/2009
Да,ама нали знаете за нашия малък Абсурдистан и ефективността на много държавни институции за огромно съжаление...
'Щото и на мен ми се наложи да потърся Инспекция по труда в моя град и се наложи да се жалвам чак в София,заради мудността им,и не само-нежеланието да се заемат с моя случай и сигнал-не бил за тях случая,дрън,дрън.Беше ми грешно отразена и датата и задържана и личната здравна книжка и трудовата такава.
Много е важно човек да си знае правата,ама лошото е,че понякога дори и да знаеш кое как трябва да е по закон,се примиряваш,защото повечето работодатели са такива...
Снимка на профила
vinchenco_68
на 09/10/2009
За права изобщо не отваряйте дума,защото работника НЯМА такива-наскоро въпросните служители в инспекцията по труда го доказаха за пореден път и разбира се своето пълно нехайство по трудово-правните конфликти!При проведената от мен консултация при тях преди около две седмици се оказа,че дори аз познавам кьоравите закони по-добре от тях!?!Е,за какво плащаме данъци и храним кучета,та да ни лаят???
Създай нов акаунт или влез, за да участваш в дискусията на Форум BestJobs.

ФОРУМ

Най-активни (7 дни)

Анкета
Посетихте ли курс за допълнителна квалификация в условията на криза?

Да, посетих, за да си намеря нова работа

Не, достатъчно съм квалифициран

Нямам възможност да си го позволя

Copyright © 2010 Neogen     Условия    Поверително    Помощ    Реклама

Влез в акаунта
close